PUBLIC projects
< back > main

GLASS HOUSE

location
Gorafe, Spain
 
map
area
20-63m²
year
2018
program
residental
client
Guardian Glass
type
temporary retreat
status
built

RESEARCH The Glass Pavilion is a research prototype for a comfortable if elementary retreat in a tense juxtaposition with harsh surrounding environment. The project, initiated by Guardian Glass is challenging thermal and structural abilities of glass. Instead of focusing only in “a glass as a window element” the concept explored its advanced potentials, e.g. transparent but shading element, a thin but thermally efficient envelope that is also the sole structural support. This project is a response to the local, desert climate conditions. It is about both passive design and renewable energy generation. The building's footprint contains every element that makes life possible from energy production to waste water treatment, while maintaining a comfortable interior only surrounded by a stunning, uninterrupted 360‎° views. PROGRAM The Glass Pavilion will be the setting of a 1-week retreat for a single person or a couple. The guests will be selected from different tourist sharing platforms. The internal space is organized in 3 parts: bedroom, living area and bathroom with sanitary core in the middle with all of the spaces opening towards the porch which is a covered and shaded external platform that is protected from the sun and wind. GLASS WALLS AS A STRUCTURE The unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof and deck. The glass thermally efficient envelope is constructed of triple glazing walls that, due to use of almost invisible coatings, protects the interior from the sun. Excerpt from AKT II structural engineers: “This is the third iteration of our collaboration in research and design with OFIS Architects, continuing our exploration into the intrinsic structural nature of glass and timber. Set in the harsh weather conditions of Spain’s Gorafe desert, the unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof. Our Envelopes team developed bespoke details to accommodate the structural function of the glazing, and supported the client during the procurement phase.”

Read more

OFIS arhitekti Rok Oman Špela Videčnik Janez Martinčič Andrej Gregoric Tomaz Cirkvenčič José Navarrete Jiménez Lucas Blasco Sendón Jakub Chaloupek Agnieszka Sukienniczak Structure and envelope AKT II Hanif Kara Daniel Bosia Carlo Diaco Edoardo Tibuzzi Jose Montes Lorenzo Greco Deyan Marzev Climate engineering Transsolar Markus Krauss Daniel Kiehlmann Main construction contractor: Permiz Electrical engineering: Energovat Local contractor: SHN Constructora photo@ José Navarrete Jiménez photo@ Courtesy of Guardian Glass – Gonzalo Botet

photo@

video@

concept

plans