lokacija bled, slovenija datum 2001 - 2004 program rezidenca naročnik privat
površina 1200 m2 cena - tip natečaj 1. nagrada status zgrajeno
Projekt je vključeval prizidek k vili iz 19. stoletja, ki se nahaja v prelepem alpskem letovišču ob Blejskem jezeru. Na tem področju mora urejevanje hiš in krajine upoštevati stroga pravila o varovanju nacionalne dediščine. Naročnik je želel bivalni prostor, ki bi bil dvakrat večji od obstoječe vile. Poleg tega je morala imeti večina prostorov pogled na jezero.

Naročnik je povabil več arhitektov, naj razvijejo idejne osnutke. Glavni izziv je bil, kako vključiti prizidek, velik 700 m2, ob upoštevanju vseh omejitev, ki veljajo za vilo in okoliško krajino. Naš predlog predvideva nove prostore kot zaokroženo osnovo pod pritličjem obstoječe vile, ki jih krajina prekriva kot nekakšna blazina. Z druge strani jezera se prizidek zlije v obdajajočo krajino.

Fasada prizidka je zastekljena in s pogledom na jezero. Etaže so urejena glede na zunanjo okolico (± 50 cm). Zgornji del blazine, kjer so prostori za otroke, vključuje teraso in vrt. Glavni bivalni prostori so v prizidku. Storitvene površine, kot so garderobe, osrednja kuhinja in kopalnica za goste so za kletnimi zidovi stare vile, v kateri so predvsem prostori za otroke v prvem nadstropju in spalnica za starše na vrhu. Glavni vhod je z dvorišča in je glede na osrednjo os stavbe premaknjen, saj je vhod skozi stranski del stare vile.

Prek zavite klančina pod stopnicami se odpre trinadstropna dvorana, ki tvori jedro stare vile, medtem ko pogled na jezero določa orientacijo prizidka. Zavite stopnice so razpoznavni arhitekturni element, ki povezuje staro in novo kot komunikacijsko jedro hiše. Vse sobe in odprti prostori vodijo na stopnišče in so povezani z glavno vežo.

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videčnik
Mladen Bubalo,
Rok Gerbec,
Ivana Sehič,
Karla Murovec