lokacija ribnica, slovenija datum 2010 program vrtec naročnik občina ribnica
površina 3842 m2 cena 1000 eur/m2 tip javni natečaj status -
Vrtec Ribnica

Natečaj 2010,

Navigacija: Ribnica, Slovenia

Uradno ime natečaja: Vrtec Ribnica

Natečaj leta 2010, omemba
Ribnica, Slovenija
Tloris stavbe je v obliki štiriperesne deteljice. Vsak list predstavlja en oddelek s pripadajočimi prostori.
Vhod vodi v osrednji del s skupnimi prostori, ki so urejene in razporejeni v treh nadstropjih:
pritličje z glavnim vhodom in zunanjim skupnim igriščem za dodatne dejavnosti, prvo nadstropje z administrativnimi prostori oziroma pisarnami in podzemno ravnjo s kuhinjo, storitvami in tehničnim programom.
Oblika ustvarja prepoznavno in izstopajočo stavbo, ki pa se sklada z okolico, s travnikom, na katerem stoji.
Vsak list ustvarja nekakšen zelen zaliv, ki je zasebnejši atrij posameznega oddelka.
Zunanje okolje je zasnovano kot zeleno igrišče in manjše travniške površine.
Igrišče se nahaja na vzhodni in južni, prisojni strani parcele, ki ima ves dan sončno svetlobo. Dostop igralnic do igrišča je urejen pod pokrito leseno teraso.
Igrišča v “zalivih” se združijo in ustvarijo “zeleno” vzdušje v notranjosti.
Ureditev vrta z grički simbolno predstavlja značilnosti okoliškega podeželja.
Igralnice, usmerjene proti jugu, imajo zastore in notranja senčila.
Vse sobe so naravno prezračevane, saj lateralna orientacija omogoča dober pretok zraka.
Ker so prostori skoncentirani, prihaja do majhnih izgub energije. Prav tako ni potratne potrošnje materiala med gradnjo in vzdrževanjem.
Večnamenski prostori služijo kot dodatne igralnice.
Uporabljeni so naravni lokalni materiali, struktura in fasadna obloga.
Skelet stavbe je preprost in ekonomičen: železobetonska jedra z opečnatimi in lesenimi vstavki.
Pri finalizaciji so večinoma uporabljeni naravni materiali in barve na naravni osnovi. Izbrani materiali in idejna zasnova omogočajo prijetno bivanje.
Cisterne za deževnico omogočajo recikliranje vroče vode. Na streho je mogoče namestiti fotovoltaične celice.


  OFIS arhitekti :
Rok Oman,
Špela Videčnik
Janez Martinčič
Andrej Gregorič
Janja del Linz
Katja Aljaž

Podatki:
Lokacija: Ribnica, Slovenija
Tip: Vrtec
Naročnik: Občina Ribnica
Zunanje zelene površine: 11.500m2
Igrišča: 7.800m2
Neto notranja površina: 3039m2
Bruto notranja površina: 3842 m2
Parkirišča: 55
FZI: 20%
Cena: 1300EUR/m2

Fasada:
beton, macesen,steklo,guma