lokacija bohinj, slovenija datum 2014 - 2015 program počitniški apartma naročnik privat
površina 120 m2 cena - tip revitalizacija status zgrajeno
Kozolci in skednji so tradicionalni objekti, ki so-oblikujejo slovensko pokrajino. Žal jih veliko ne služi več svojemu osnovnemu namenu in so zaradi tega v slabem stanju ali pa jih lastniki odstranijo in nadomestijo z generičnimi stanovanjskimi objekti. S temi posegi pa slovenska krajina izgublja tradicijo in identiteto.

Obnova skednja v Bohinju
Poseg je prenova starega alpskega skednja v apartmaje na način, da objekt iz zunanje strani ostaja popolnoma enak, znotraj pa je umeščena nova lesena školjka z novo funkcijo.
Včasih je pritličje služilo hlevu in dodatnim shrambam, zgornja etaža pa spravilu sena. V sklopu prenove spodaj ostajajo shrambe, v zgornji etaži pa se uredi bivalni prostor.
Ohranja se tradicionalna zelena klančina, ki je včasih služila za spravilo sena, danes pa se uporablja kot glavni vhod v objekt.
Rampa in prostor ob njej služi kot terasa in vhodna veranda. Les je v tem delu deloma odstranjen deloma pa perforiran, da je apartma lahko naravno osvetljen. Ohranila se je tudi originalna kritina – špičak, ki je bila le mestoma nadomeščena s prav tako starimi strešniki.

Znotraj objekta je osrednji bivalni prostor z jedilnico in eno spalnico, ki je dvignjena na plato. Servisni prostori se nahajajo v nišah, to so garderobni prostor, kopalnice, savna, kamin in kuhinja, zastira jih stena iz lesenih vertikal.
Še ena spalnica se nahaja nad teraso in se odpira proti osrednjemu bivalnemu prostoru.
Vsi elementi interierja, tako tla kot stene in pohištvo so iz brušene lokalne smreke.

 


  OFIS arhitekti
Rok Oman, Špela Videčnik,
Andrej Gregorič, Janez Martinčič,
Michele Albonetti, Maria Della Mea, Tomaž Cirkvenčič, Pawel Nikkiel,
Gözde Okyay, Roberta Costa,Maria Rosaria Ritonnaro, Ralea Toma Ioan Catalin,
Grega Valenčič, Vlad Popa, Tanja Veselic, Jade Manbodh