lokacija podpec, slovenija datum 2006 - 2010 program stanovanjsko naselje client -
površina 8x110 m2 cena - tip naročilo status zgrajeno
Ljubljano obdajajo številna, gosto poseljena podeželska naselja različnih velikosti.
Skupaj z razvejanim glavnim mestnim jedrom tvorijo mesto, ki se širi navzven iz notranjega jedra, in počasi staplja s primestnimi in podeželskimi naselji. Zaradi nenadzorovane rast mest zgodovinske podeželske tipologije počasi izgubljajo značilne arhitekturne vzorce, značaj in lastnosti. Vas Podpeč postaja tipično predmestno območje.


Čeprav je vas obdana s širokimi travniki, polji in divjo naravo, nova pozidana območja ne ponujajo kakovosti lokalnih naselij.
Ta projekt je del urbane študije primestnih območij zunaj ljubljanske obvoznice. Glavni predlog vključuje strnitev vaških jeder z razvejanostjo navzven, kar ustreza tradicionalni oziroma zgodovinski poselitvi slovenskega podeželja, kjer so stavbe nanizane ob cesti, obdajajo pa jih zelene površine.
Notranja cesta deluje kot hrbtenjača, na katero je kot rebra pritrjenih osem parcel s podolgovatimi hišami.


Tovrstne parcele s hišami so namenjene mladim družinam, ki si ne morejo privoščiti živeti v centru in si želijo svoj vrt, ki se nadaljuje v zeleno okolico. Cena hiše s tremi spalnicami, pripadajočim vrtom in tremi zunanjimi parkirnimi prostori naj bi bila med 140.000 in 160.000 evri, kar je približna vsota, ki si jo s primernim bančnim posojilom lahko privoščijo mladi pari. Zasnova torej izhaja iz ekonomičnosti, racionalnosti in prilagodljivosti.


Vsaka hiša ima 2 nadstropji velikosti 55 m2. Vsaka enota je končana v fazi brez končnih tal in sanitarnih elementov v kopalnici.
Pritličje obsega osrednji bivalni prostor in kuhinjo s shrambo.
Bivalni prostor, ki se mu lahko doda dodaten prostor, na primer spalnica za goste ali delovna soba, se na visoko verando in majhen notranji vrt. Prvo nadstropje obsega spalni del, ki vključuje tri spalnice z dvema kopalnicama in garderobno sobo.
Ob spalnicah teče dolga terasa s pergolo. Pod streho je še prostor za galerijo ali dodatno shrambo..
Hiše so iz macesnovega lesa, mavca in stekla.

  OFIS arhitekti :
Rok Oman,
Špela Videčnik
Andrej Gregorič,
Javier Carrera,
Janez Martinčič,
Katja Aljaž