lokacija Gorafe puščava, Španija datum 2018 program stanovanjski naročnik Guardian Glass
površina 20 m2 cena - tip začasno bivališče status zgrajeno
Steklena hisa v puscavi, ki smo jo za Guardian Glass oblikovali v sodelovanju s statiki AKT ll in klimatskimi inzenirji Transsolar, ustvarja udoben življenjski prostor z minimalno porabo energije.

Namen je ustvariti udoben bivalni interier, ki ga obkroza ekstremno puscavsko okolje. Koncept izziva termicne in strukturne zmoznosti stekla. Steklo ni le element fasade temvec staticni element, zunanja opna, sencilo ter izolacija. Oblika objekta je odgovor na lokalne puscavske pogoje, ki smo jih spremljali v nacionalnem parku Gorafe v Andaluziji. Koncept je zasnovan pasivno in temelji na obnovljivih energetskih virih, hkrati pa fasadna opna ostaja popolnoma transparentna in omogoca cudivit, neprekinjen 360° razgled na okolico.


PROGRAM
Gre za kratkotrajno nastavitev, tedenski oddih za enega gosta ali par, ki bo izbran preko nastanitvanih spletnih strani ter bo tudi porocal o izkusnjah v casu bivanja. Notranji prostor je sestavljen iz treh delov: spalnice, dnevnega prostora in kopalnice s sanitarnim jedrom na sredini. Prostori se odpirajo proti verandi, ki je pokrita in zasenčena, stekleni kubusi interierja v zunanjosti ustvarjajo zaščito pred soncem in vetrom.

STEKLO KOT KONSTRUKCIJA
Objekt uporablja vertikalne steklene plošče kot edino konstrukcijsko podporo, ki kljubuje mocnemu puscavskemu vetru ter hkrati podpira veliko leseno streho. Steklo je termična ucinkovita troslojna zasteklitev, ki je premazana s skoraj nevidnimi premazi za zascito notranjost pred soncem.

 


 

 

 

 

 

 

  OFIS arhitekti
Rok Oman
Špela Videčnik
Janez Martinčič
Andrej Gregoric
Tomaz Cirkvenčič
José Navarrete Jiménez
Lucas Blasco Sendón
Jakub Chaloupek
Agnieszka Sukienniczak

Statika
                              

AKT II
Hanif Kara
Daniel Bosia
Carlo Diaco
Edoardo Tibuzzi
Jose Montes
Lorenzo Greco
Deyan Marzev

Strojniki

Transsolar
Markus Krauss
Daniel Kiehlmann

Glavni izvajalec: Permiz
Izvajalec električnih inštalacij: Energovat
Priprava terena: SHN Constructora

photo@ José Navarrete Jiménez
photo@ Courtesy of Guardian Glass – Gonzalo Botet