lokacija ljubljana, slovenija datum 2003 - 2008 program rezidenca naročnik -
površina 680 m2 cena 1600 m2 tip natečaj 1. nagrada status zgrajeno
Zasebni naročnik projekta je organiziral arhitekturni natečaj za svoje novo bivališče, na katerega je povabil pet arhitekturnih birojev. Parcela se nahaja v novi soseski šestih večjih vil.
Edinstvena značilnost parcele je čudovit razgled na hrastovih nasad, ki je star več kot sto let.
Teren se spušča v smeri dreves. Da bi zagotovili, da ima večina glavnih prostorov ta razgled,
se hiša spušča v skladu s terenom. Obris hiše sledi parceli, vedno pa je v skladu s lovensko zakonodajo štiri metre oddaljena od meje parcele.
Hiša je zasnovana okrog zunanjega pokritega dvorišča, na katerega gledajo vsi glavni prostori, kot so vhodna veža/stopnišče, otroška igralnica, jedilnica, dnevna soba, spalnica in delovne sobe. Te sobe ter prostor za rekreacijo in sprostitev, kjer je tudi manjši bazen, imajo tudi pogled na park.
Streha stopnišča je zastekljena, medtem ko je streha nad dvoriščem, ki ima pogled v nebo in na drevesne krošnje, deloma steklena in deloma lesena, kar ustvari povezanost notranjosti in zunanjosti. V statičnem smislu smo želeli doseči pritličje brez strebrov.
Strop nad jedilnico in dnevno sobo je obešen na nosilec tipa Vierendeel, ki je skrit v stenah zgornjih nadstropij. Steklena konstrukcija in okvirji imajo minimalno število opornikov. Drugi programi v hiši sledijo zelo natančnim smernicam naročnika, ki ima zelo zanimiv življenjski ritem, številne hobije in deloma dela od doma.
Poleg tega je bilo treba upoštevati tudi požarno varnost in zasilne izhode.
V hiši je jasna delitev na zasebnih in javne prostore, torej tiste, kjer so gostje lahko v čevljih ali kamor stopijo poštarji in kurirji.
Hiša je »inteligentna«: različne funkcije, kot so klimatska naprava, varovanje in zunanje senčilo je mogoče nadzorovati s programsko opremo, s katero je mogoče tudi upravljati osvetlitev in glasbo.

Trajnostni vidik
Hiša je zasebna stanovanjska enota v naselji šestih večjih vil. Ena večjih prednosti parcele je razgled na skupni park, kjer je nasad z več kot stoletnimi hrasti, zato smo želeli v tej smeri odpreti pogled iz čim več sob.
Stavba je organizirana v poletažah. V središču je dvorišče, na katerega se odpirajo vsi glavni prostori.
Stavba je morala omogočati idealno dnevno osvetlitev ter imeti učinkovito zasnovo notranje in zunanje klime.
Za Slovenijo so prek leta značilna tudi ekstremna temperaturna nihanja, saj so poletja vroča - temperatura naraste do 35 ° C - zime, ko temperatura pade tudi pod -10 ° C, pa mrzle.
Poleg tega je spomladi in jeseni veliko dežja. Stranka je želela trajnostno okoljsko zasnovo, ki bi vključevala varčevanje z energijo in naravni viri. Prav tako je naročnik potreboval zunanji prostor, ki bi bila uporaben tako v sončnih kot deževnih dneh, zato so prostori umeščeni okrog zunanjega atrija. S kombinacijo atrija, strehe nad atrijem, hiše in obstoječih dreves smo želeli ustvariti trajnostni koncept, ki temelji na naslednjih značilnostih: deloma prosojna in deloma neprosojna zračna membranska streha zunanjega atrija ustvari zračen zunanji prostor, zaščiten pred dežjem, ki v kombinaciji z zelenjem poleti hladi, hkrati pa omogoča intimno uživanje zunanjega okolja, saj je poleti in pozimi skrit pred pogledi sosedov. Pozimi, ko so drevesa gola, sončni žarki prodrejo skozi stekleno streho v atrij, kjer se zbira toplota, ki nato potuje po hiši. Poleg tega so na fasadi premične lesene reže, ki zagotavljajo toplotno zaščito in nadzor nad dnevno svetlobo. V vročih dneh žaluzijske elemente nadzoruje računalnik, ki upošteva pot sonca. Delovne sobe in spalnice je mogoče tudi popolnoma zatemniti.
Zasnova atrija, delno zastekljena streha in prezračevalne reže omogočajo velik prihranek energije, potrebne za osvetljevanje, hlajenje in segrevanje. Poleg tega neposredna izolacija na fasadi omogoča velik zajem toplotne energije za pasivno ogrevanje pozimi.
Nasprotno pa poleti učinkovito senčenje prispeva k zmanjšanju potreb po hlajenju.

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Spela Videcnik,
Neza Oman,
Florian Frey,
Vanja Fink,
Spela Ursic