lokacija ljubljana, slovenija datum 2007 - 2012 program stanovanjska gradnja naročnik DZS d.d.
površina 692 m2 cena - tip naročilo status zgrajeno
Baročna dvoriščna stanovanja
Ljubljana_2007-2012

Projekt vključuje prenovo treh baročnih hiš z zaprtim notranjim dvoriščem v starem mestnem jedru poleg mestne hiše, nasproti Robbovega vodnjaka in v bližini Tromostovja.
Obstoječe stanje: vse tri stavbe so v lasti založniške hiše. V pritličju je knjigarna, v višjih nadstropjih pa pisarne, ki so bile nazadnje obnovljene v zgodnjih osemdesetih letih. Notranje dvorišče je bila pregrajeno v zaprt, deloma zastekljen tehničen prostor, kjer so glavne klimatske naprave.

Naročnik je zahteval, da se stavbe povežejo v eno enoto z 12 stanovanji okrog majhnega notranjega dvorišča. Baročne fasade ob ulici je bilo treba predvsem obnoviti v prvotno stanje, medtem ko je bilo mogoče fasado na notranji strani prilagoditi in revitalizirati; oboje pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Arhitekturna zasnova ponovno uvaja obstoječo dvorišče kot osrednji prostor komunikacije med etažami in stanovanji, hkrati pa v stanovanjskih prostorih s pogledom na dvorišče zagotavlja svetlobo. Ker je dvorišče zelo ozko in zaprto z vseh strani, je bil glavni izziv, kako zagotoviti čim več svetlobe in ga spremeniti v osrednji vrt. Zamislili smo si popolnoma zastekljen ovoj z odsevnimi elementi, ki na dvoriščni fasadi prekrivajo stare.
Odsevna stekla na fasadi so orisi starih obokov, stebrov in kamnitih blokov, ki smo jih odkrili med gradnjo. Ti zgodovinski elementi, ki smo jih vključili v notranjost, se odsevajo na zastekljenem ovoju ter v dvorišče vnašajo dodatne estetske elemente in dvetlobo. Na steklu so vidni tudi odsevi stolnice in gradu.
Trajnostni vidik: kar največ prostora je namenjeno bivalnim prostorom; notranje dvorišče je odprto, kar dovaja svetlobo stanovanjem na notranji strani in zagotavlja naravno prezračevanje.
Osrednji atrij je torej vir svetlobe in naravnega prezračevanja. Ker so fasade odsevne, v stanovanja vnašajo sončno svetlobo. Vsa stanovanja so navzkrižno prezračevana in jih je mogoče zračiti in hladiti naravno. Vsa nova okna imajo trojno zasteklitev; dodaten sloj toplotne izolacij ustreza zahtevam nizko porabo energije. Ogrevanje je centralno na toplarno.

Povzetek: z obnovo treh sosednjih hiš se notranje dvorišče spremeni v odprt steklen svetlobni lijak. Fasada, ki gleda na ulico, se ohrani v skladu s pravili za varstvo kulturne dediščine, medtem ko je bilo mogoče notranjo fasado revitalizirati tako, da ustvarja komunikacijske povezave med stanovanju na različnih etažah. Okrog praznine je umeščenih dvanajst stanovanj s pogledom na pritlični vrt. Odsevne površine notranje fasade v stanovanja z odprtimi tlorisi vnapajo svetlobo in kar najbolj izkoriščajo naravne vire svetlobe. Znotraj viseče fasade so stari oboki, stebri in kamni, ki smo jih odkrili med prenovo in se prav tako odsevajo na površine. Dvorišče prinaša zračnost, saj omogoča kroženje zraka in v poletnih mesecih prijeten hlad, zato tudi najvišja nadstropja ne potrebujejo dodatnega hlajenja.

  OFIS arhitekti
Rok Oman
Špela Videčnik
Andrej Gregorič
Janez Martinčič
Janja Del Linz
Laura Carroll
Erin Durno
Leonor Coutinho
Maria Trnovska
Jolien Maes
Sergio Silva Santos
Grzegorz Ostrowski
Javier Carrera
Magdalena Lacka
Estefania Lopez Tornay
Nika Zufić