lokacija nova gorica, slovenija datum 2006-2012 program stanovanja naročnik kraški zidar
površina 6500 + 2000 m2 cena 1100 eur/m2 tip naročilo status zgrajeno
Stanovanjski blok se nahaja v centru Nove Gorice (32.000 prebivalcev). Nova Gorica je mesto na zahodu Slovenije, na slovensko-italijanski meji, ki leži 92 metrov nad morsko gladino in ima zelo specifično podnebje: velja za eno najbolj vročih mest v Sloveniji v poletnih mesecih, pozimi pa piha zelo močna burja. Zaradi podnebja, rastja in načina življenja ima mesto ima sredozemski značaj. Za taka mesta je značilno, da imajo velik pomen tudi zunanji zasenčeni prostori, zato je naročnik zahteval bogate in raznolike zunanje prostore. Po preučitvi različnih vrst zunanjih prostorov na obstoječih stavbah na tem območju smo zasnovali naslednje vrste zunanjih prostorov: balkone in terase (odprti in prekrite s streho ali senčnico), lože, zaprte s strani in v celoti ali delno zastekljene in različne ograje (prosojne iz stekla, kovine ali polne in različnih višin). Številni balkoni imajo vgradne omare za shranjevanje vrtnega pohištva. Z uporabo tradicionalnih elementov stanovanja dobijo različen značaj: nekatera so bolj izpostavljena, druga intimnejša, pogledi pa so odprti ali delno zaprti. Elementi stavbo objamejo kot nekakšna čipka, po kateri je zgradba tudi dobila ime.

Na parceli je bil predviden pravokoten blok s petimi nadstropji, velikosti 48 x 16 metrov. Naročnik je zahteval, da so sta velikost in tipologija stanovanj preprosti in se ponavljata. Na to enostavno strukturo se vpenjajo teraso kot drug obod, ki stanovanjem daje različne značaje in kupcem omogoča, da si izberejo takega po svojem okusu. Vzorci na fasadi izhajajo iz značilnih barv prostora (značilna barva tal, vino in opečnate strehe). Kljub temu so domačini stavbo poimenovali »pižama« (ker fasada spominja na vzorec na pižamah).
Poleg petih nadzemnih nadstropij sta še dve nadstropji podzemnih garaž. V pritličju se nahajajo pisarne in trgovine/storitve.
Fasadni elementi, kot so štrleče strehe, senčnice, predelne stene, terase in balkoni s funkcijo lož, delujejo kot varovalni pas, ki dnevnim in spalnim prostorom zagotavlja stalnejšo temperaturo in zaščito pred nenadnimi vremenskimi spremembami in močnim vetrom. Dodatne aluminijske plošče za senčenje so nameščene na zunanjih straneh zimskih lož in balkonov. Servisni in komunikacijski prostori so zmanjšani na minimum. Osnovni mesečni stroški za energijo in upravljanje so zelo nizki.


  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videcnik,
Nejc Batistič,
Martina Lipicer,
Andrej Gregorič,
Katja Aljaz
Janez Martinčič