lokacija cerklje, slovenija datum 2005 - 2007 program socialna stanovanja naročnik -
površina 7,000 m2 cena - tip naročilo status zgrajeno
Zemljišče se nahaja ob robu mesta Cerklje (v bližini letališča Ljubljana) z razgledom na okoliška polja in gore. Ker je na parceli prelepa, zaščitena tristo let stara lipa, je tloris stavbe v obliki črke L, ki objema zeleno območje okoli drevesa. Zaradi odpirtega dvorišča ima večina stanovanj lep razgled na okoliške gore. Stanovanja so socialna; Slovenski stanovanjski sklad jih je prodajal mladim družinam po ceni 900 EUR/m2, kar je zelo poceni, zato je bil proračun zelo omejen (600 EUR/m2) in materiali pa enostavni in varčni.

Okoliška krajina in vasi so ostale neokrnjene in še vedno vključujejo številne primere tradicionalne arhitekture, kot so stare kmetije, skednji in kozolci. Koncept fasade temelji na sistemu kozolca, tradicionalnih lesenih, ki posnemajo tradicionalne podrobnosti in vzorce. Tradicionalno kmetje na tramovih shranjujejo travo in koruzo,v stanovanjih pa so na balkonih shranjene rože ali drugo okrasje. Stanovanja so različnih velikosti: od garsonjer, velikih 30 m2, do štirihsobnih stanovanj velikih 80 m2.
Večja stanovanja so na vogalih stavbe in imajo lepše poglede. Narejena so iz ekonomičnih, a kakovostnih materialov, z lesenimi hrastovimi podi in granitnimi ploščicami v kopalnici in imajo velika okna z velikimi zunanjimi kovinskimi senčili. Statično so zasnovana tako, da so nosilne stene samo obodi stanovanja, kar pomeni, da notranji zidovi niso nosilni, zato je tloris prilagodljiv. Eternitova siva kritina s karo vzorcem posnema tradicionalne strehe. Streha je pod naklonom, a prirezana, in zakriva vse inštalacije (dimnike, zunanje hlajenje, sistem kuhinjskih zračnikov). Mavčna fasada je tribarvna, okna so plastična, a na zunanji strani pobarvana, leseni elementi pa so iz smrekovega lesa, zaradi večje odpornosti rezani in spet zlepljeni.


  OFIS arhitekti
Rok Oman
Špela Videčnik
Nejc Batistič
Martina Lipicer
Andrej Gregorič