lokacija pariz, francija datum 2008 - 2013 program študentski kampus naročnik rivp
površina 8500 m2 cena 18,000,000 eur tip natečaj status zgrajeno
Urbanistični pogoji
Projekt leži na dolgi in zelo ozki parceli na robu parka La Vilette v 19. okrožju Pariza, v okviru urbanistčnega načrta (Reichen & Robert). Parcela na jugozahodu meji s tramvaj garažo s katero delijo prva tri nadstropja nad katero je nogometno igrišče. Tik ob parceli je speljana nova tramvajska proga, ki je bila odprta istočasno s kampusom.
Pogoji lokacijskega načrta
Parcela ima zelo posebno konfiguracijo; 11m v širino in 200m v dolžino proti orientaciji sever-jug .
Urbani Koncept
Podolgovat volumen stavbe se, poveže z ozkim mostom me katera se umesti vrt. Stavba ima 11 nadstropij: tehnični prostor v kleti, skupni programi v pritličju in študentske apartmajev v zgornjih devetih nadstropjih. Postavitev je racionalna in modularna.
Arhitekturni Koncept
Ozka dolžina parcele z 11-imi nadstropji daje lokaciji specifično posebnost. Vsaka stran objekta vsebuje dva različna fasadna karakterja  glede na funkcijo in program:
Ulična fasada proti ulici des Petits Ponts vsebuje volumne balkonov-košar različnih velikosti. So naključno usmerjene proti ulici ter menjajo ritem fasade. S tem ustvarjajo dinamično površino ter hkrati zabrišejo 30 metrski visok ter 140 metrov širok volumen.
Fasada proti nogometnemu igrišču ima odprt prehod z galerijo ter vhodi v studije s pogledom na igrišča ter proti centru mesta in Eifflovemu stolpu. Obe lameli sta povezani v prvem nadstropju z ozkim mostu, ki je prav tako odprt skupni prostor za študente.
Program - 192 studijev
Glavni cilj projekta je zagotoviti študentom zdravo okolje za študij, učenje ter omogočiti nova spoznavanja.
Vsi studiji so enake velikosti in vsebujejo iste elemente : vhod, kopalnica, garderoba, kuhinja, delovni prostor s posteljo
in balkon s pogledom na ulico.
Trajnostna učinkovitost
Stavba je energetsko učinkovita z načeli trajnostnega razvoja mesta Pariz. Osnovni cilj energetske učinkovitosti je poraba 50KW-h/m ² na leto. Studiji so vzdolžno prezračevani in omogočajo naravno osvetlitev ter prezračevanje v celotnem stanovanju. Isto velja za stopnišča in skupne hodnike. Stavba je izolirana z debelino izolacije 20 cm. Zunanji elementi na hodniku nadstropij in balkoni vsebujejo izolacijsko dilatacijo za preprečevanje toplotnih mostov. Prezračevanje je nadzorovano z dvojnim pretokom, ki zagotavlja čist zrak v vsakem stanovanju in optimalno temperaturo skozi vse leto. Streha je prekrita z 300m ² fotovoltaičnih modulov za proizvodnjo električne energije. Deževnica je speljana v zbirni bazen, ki se uporablja za zalivanje zunanjih zelenih površin.

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videčnik
Robert Janež,
Janez Martinčič,
Andrej Gregorič,
Janja del Linz,
Louis Geiswiller,
Hyunggyu Kim,
Chaewan Shin,
Jaehyun Kim,
Erin Durno,
Javier Carrera,
Giuliana Fimmano,
Jolien Maes,
Lin Wei