location Gorafe desert,Spain date 2018 program residental client Guardian Glass
area 20 m2 cost - type living unit status built
RESEARCH 
The Glass Pavilion is a research prototype for a comfortable if elementary retreat in a tense juxtaposition with harsh surrounding environment.
The project, initiated by Guardian Glass is challenging thermal and structural abilities of glass. Instead of focusing only in “a glass as a window element” the concept explored its advanced potentials, e.g. transparent but shading element, a thin but thermally efficient envelope that is also the sole structural support. 
This project is a response to the local, desert climate conditions. It is about both passive design and renewable energy generation. The building's footprint contains every element that makes life possible from energy production to waste water treatment, while maintaining a comfortable interior only surrounded by a stunning, uninterrupted 360‎° views.

PROGRAM 
The Glass Pavilion will be the setting of a 1-week retreat for a single person or a couple. The guests will be selected from different tourist sharing platforms. The internal space is organized in 3 parts: bedroom, living area and bathroom with sanitary core in the middle with all of the spaces opening towards the porch which is a covered and shaded external platform that is protected from the sun and wind.

GLASS WALLS AS A STRUCTURE
The unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof and deck. The glass thermally efficient envelope is constructed of triple glazing walls that, due to use of almost invisible coatings, protects the interior from the sun.

Excerpt from AKT II structural engineers: “This is the third iteration of our collaboration in research and design with OFIS Architects, continuing our exploration into the intrinsic structural nature of glass and timber. Set in the harsh weather conditions of Spain’s Gorafe desert, the unit uses the vertical glazing panels of the envelope as structural walls, resisting the desert’s high-speed winds and supporting the timber stressed skin roof. Our Envelopes team developed bespoke details to accommodate the structural function of the glazing, and supported the client during the procurement phase.”

  OFIS arhitekti 
Rok Oman 
Špela Videčnik
Janez Martinčič 
Andrej Gregoric
Tomaz Cirkvenčič 
José Navarrete Jiménez
Lucas Blasco Sendón
Jakub Chaloupek
Agnieszka Sukienniczak

Structure and envelope

AKT II
Hanif Kara
Daniel Bosia
Carlo Diaco
Edoardo Tibuzzi
Jose Montes
Lorenzo Greco
Deyan Marzev

Climate engineering

Transsolar
Markus Krauss
Daniel Kiehlmann

Main construction contractor: Permiz
Electrical engineering: Energovat 
Local contractor: SHN Constructora

photo@ José Navarrete Jiménez
photo@ Courtesy of Guardian Glass – Gonzalo Botet